Založ si blog

Rozmanitosť televíznych programov

Keď si pomôžeme malým televíznym a filmovým slovníkom, čo to program vlastne je, tak sa dozvieme, že program je v televízii sled po sebe idúcich televíznych relácií, hlásateľských vstupov a rozmanitých foriem programovej interpunkcie vysielaných v určitom časovom slede pre verejnosť na príslušnom programe. Program je výsledkom tvorivej a realizačnej činnosti jednotlivých programových centier. Televízny program sa celkovo skladá zo súboru televíznych relácií, ktoré sa od seba navzájom líšia určitými význačnými rysmi, tematickým a funkčným zameraním.

 

Takže program je sled po sebe idúcich televíznych relácií – s tým by sme mohli súhlasiť. Ďalej sled hlásateľských vstupov, to už dnes neplatí, pretože hlásatelia sú už len v správach. Čo je, myslím si na škodu, lebo nejaká šarmantná hlásateľka by príjemným retro spôsobom oživila televízne vysielanie nielen verejnoprávnej televízie ale aj komerčných staníc.

 

Teraz pár slov k rozmanitej interpunkcii. Interpunkcia je viditeľné alebo počuteľné oddelenie častí alebo sekvencií v televíznom programe. Táto rozmanitá interpunkcia sa obmedzila na pár džinglov v podstate propagujúcich protagonistov seriálov, hlásateľov spravodajských relácií a iných tvárí danej komerčnej televízie. Ďalším rozmanitým druhom interpunkcie je samozrejme siahodlhá nekonečná rozmanitá reklama.

 

A teraz to najpodstatnejšie: Program je výsledkom tvorivej a realizačnej činnosti jednotlivých programových centier. Televízny program sa celkovo skladá zo súboru televíznych relácií, ktoré sa od seba navzájom líšia určitými význačnými rysmi, tematickým a funkčným zameraním. Program je výsledkom tvorivej činnosti. Ja teda jednoznačne nepovažujem za tvorivú činnosť neustále reprízovanie televíznych programov a filmov. A reprízy sa od seba navzájom v ničom nelíšia. Novým trendom komerčných televízií je nadmerné reprízovanie úspešných relácii a to dokonca na viacerých programoch jednej televízie a tak sa  môže stať, že divák pozerá reprízu Paneláku, po nej prepne na druhú stanicu televízie JOJ, WAU, a tam môže sledovať tú istú reprízu odznova. Myslím si, že je to úplne zbytočné vzhľadom na to, že televízia JOJ má bezplatný internetový archív a aj keď divák náhodou zmešká svoj obľúbený televízny seriál alebo reláciu má možnosť ju vzhliadnuť v archíve na internete.

 

Ďalším príkladom nerozmanitosti a reprízovania je neustále vysielanie niektorých filmov.  Často sa divákovi môže stať, že v priebehu polroka môže vzhliadnuť ten istý film niekoľkokrát a to nehovoriac o tom, že film, ktorý televízia odvysiela večer reprízuje nasledujúci deň.  Toto je problémom najmä v období sviatkov, keď sa reprízuje skoro všetko. A tak sa stáva, že pozeráme v podstate to isté dookola.

 

Ďalším výsledkom tvorivej práce programových centier je nekonečné opakovanie reality show ako Farmár hľadá ženu, Mama ožeň ma, ktoré si neuvedomujú, že viackrát opakovaný vtip, už nie je vtipom. Taktiež opakovanie talentových show ako Slovensko má talent, Talentmánia, Slovensko hľadá Superstar určite už neprináša také čísla sledovanosti ako  prvé série.

 

A keď má už divák toho reprízovania a nezmyselných reality show plné zuby, tak sa rozhodne prepnúť na verejnoprávnu televíziu, ktorej zo zákona vyplýva povinnosť vysielať rozmanitú programovú štruktúru, ktorá má osloviť široké spektrum  divákov. Ale tu sa opäť vysielajú reprízy relácii z predchádzajúceho dňa, potom nejaké staršie detektívky, romantické seriály a  nové častí relácií. A v prime time keď všetky konkurenčné televízie nasadzujú svoje divácky najúspešnejšie projekty, naša verejnoprávna nasadí postaršie rakúske a talianske kriminálky.

 

A to je, myslím si hlavným problémom programu našej verejnoprávnej televízie, že sa akoby zameriava na staršieho diváka. Myslím si, že týmto divákov nepritiahne. Kriminálky sú síce divácky veľmi príťažlivé, ale skôr tie novšie s vedeckým pozadím sú pre diváka lákavejšie. Myslím si, že STV má veľký potenciál zaplniť prázdny priestor na trhu.

Odporúčam tvorcom televízneho programu, aby prehodnotili časté reprízovanie, aj keď si uvedomujem, že reprízovanie je finančne nenáročné ale pre diváka dosť nezáživné. Za zamyslenie by  stáli aj nezmyselné reality show a nevhodný výber programov našej verejnoprávnej.

 

Súmrak verzus úsvit médií

02.02.2014

23. a 24. Októbra 2013 sa v priestoroch rektorátu Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach konala medzinárodná konferencia súmrak médií. Konferencia bola rozdelená do dvoch sekcií: Médiá a informačná spoločnosť a Médiá a umenie. Na konferencii prednášali odborníci z rôznych oblastí. Medzi prvými prednášal Peter Germuška, manažér pre regionálny [...]

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 5854x
Priemerná čítanosť článkov: 2927x

Autor blogu

Kategórie