Založ si blog

Súmrak verzus úsvit médií

23. a 24. Októbra 2013 sa v priestoroch rektorátu Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach konala medzinárodná konferencia súmrak médií. Konferencia bola rozdelená do dvoch sekcií: Médiá a informačná spoločnosť a Médiá a umenie. Na konferencii prednášali odborníci z rôznych oblastí.

 

Medzi prvými prednášal Peter Germuška, manažér pre regionálny rozvoj a turizmus v Košiciach. Vyjadril  sa, že médiá prežívajú skôr úsvit v oblasti kultúry, aj vďaka atraktívnym podujatiam súvisiacimi s projektom Európske hlavné mesto kultúry. Myslím si, že médiá by tejto oblasti, aj napriek miernemu brieždeniu, mohli venovať viac pozornosti a mediálneho priestoru a lepšie informovať verejnosť o zaujímavých kultúrnych akciách.

 

Ďalší zaujímavý referát predniesla Andrea Klimková z katedry aplikovanej etiky Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ktorý bol na tému využívania zvierat v médiách. Vyjadrila sa, že médiá v tejto oblasti majú ambivalentný charakter, na jednej strane sa zvieratá v mediách využívajú ako herci, mnohokrát trpia, sú pod stresom. Na druhej strane médiá v tejto oblasti informujú a zároveň sa snažia obmedziť vužívanie zvierat alebo zlepšiť prostredie a podmienky zvieracích hercov. Táto problematika je predmetom Amsterdamskej dohody, v ktorej je zviera vnímané ako cítiaca bytosť. Mnohokrát si ani neuvedomujeme, že napríklad kvôli filmu Zachráňte Willyho zomrelo niekoľko samíc kosatiek, ktoré zo stresu pri natáčaní odmietali potravu, až sa vyhladovali na smrť. Myslím si, že je povinnosťou médií konať zodpovednejšie aj v tejto oblasti.

 

Referát Petra Oborníka bol na tému product placement a skrytá reklama. Nad mediámi sa v oblasti reklamy už dhlšie zmráka, preto musia tento súmrak regulovať  aj štátne orgány zákonmi o spôsobe umiestňovania produktov v jednotlivých reláciách alebo vo filmoch. Medzery v tejto regulácií sú najmä v oblasti podprahového vnímania produktov, či už v reklame alebo v reláciách a filmoch. Určiť morálne a etické hranice podprahového vnímania je ďalším problémom reklamnej sféry.

 

V sekcii médiá a umenie prednášala Eva Bútorová na tému ženská zmyselnosť v reklame. Súmrak médií v tejto sfére je značný. Erotické motívy v reklame môžu vyvolávať negatívne konotácie, obzvlášť tam, kde sú neopodstatnené, čo môže viesť k upíriemu efektu. To znamená, že zapamätanie si primárneho posolstva reklamy je o to nižšie, o čo je erotický motív intenzívnejší. Aj keď sex predáva, ale všetkého veľa škodí a neprimerané množstvo erotických motívov v reklame môže viesť k zniženiu efektívnosti reklamy, pretože percipient viac vníma erotiku ako samotný produkt, či službu.

 

Konferncia sa venovala mnohým ďaším pálčivým témam z oblastí médií, ako napríklad: spisovný jazyk v médiách, mediálna tvorba pre deti, násilie v televízií a mnohé ďalšie. Táto konferencia rozvýrila mediálne vody a priniesla do tejto sféry mnohé podnety na nové diskusie a výzkumy.

Rozmanitosť televíznych programov

26.05.2013

Keď si pomôžeme malým televíznym a filmovým slovníkom, čo to program vlastne je, tak sa dozvieme, že program je v televízii sled po sebe idúcich televíznych relácií, hlásateľských vstupov a rozmanitých foriem programovej interpunkcie vysielaných v určitom časovom slede pre verejnosť na príslušnom programe. Program je výsledkom tvorivej a realizačnej činnosti [...]

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 5847x
Priemerná čítanosť článkov: 2924x

Autor blogu

Kategórie